Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/vhosts/theresponsivecity.org/httpdocs/wp-settings.php on line 469 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/vhosts/theresponsivecity.org/httpdocs/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /var/www/vhosts/theresponsivecity.org/httpdocs/wp-includes/query.php on line 21 theresponsivecity » Blog Archive » WORLD OF CITYCRAFT WINS ‘KOM JE OOK?’ 6
Play The City Why? What? Who? Where? Social Media
The Responsive City -TReC is an emerging research&design network working on cities.
The Responsive City
WORLD OF CITYCRAFT WINS ‘KOM JE OOK?’ 6
November 2nd, 2010
PLAY NOORD!

Burgers proberen vastgelopen stedelijke ontwikkeling te redden in ontwerp-game.
14 — 16 Oktober: Play the City! in Amsterdam Noord

Play the City! is een ontwerp–game waar de spelers kansen creëren en verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van de stad. In het spel concurreer je met andere ondernemers, bewoners, ambtenaren, politici, ontwikkelaars, activisten en ontwerpers. De officiële spelers in het gebied en ondernemers, bewoners met ideeën nemen deel in Play the City. Zo kunnen de beste ideeën uit het spel realiteit worden. 

Naast de analoog ontwerp-game, wij bouwen aan een plek op internet waar bewoners, ondernemers en andere betrokkenen kunnen discussiëren, hun ideeën kunnen presenteren en elkaar kunnen vinden en helpen bij het uitvoeren van ideeën. Zie www.playthecity.nl open vanaf 14 Oktober

Play Noord!
Play the City’s volgende speelveld is het crisis van nieuwe ‘centrum’ van Amsterdam: Overhoeks met de aanliggende gebieden Van der Pek en Buiksloterham. Op 14,15 en 16 oktober  gaan de spelers vechten tegen bezuinigingen, stagnerende bevolkingsgroei, overbodigheid en algemene richtingloosheid. Ga je voorkomen dat Overhoeks, Buiksloterham en de Van der Pekbuurt verder vermorst worden?

Locatie: Infocentrum Overhoeks [dat is die drijvende kas tussen Tolhuistuin en toekomstig Eye Instituut

Stichting Play the City
Stichting Play the City presenteert Play Noord! Play Noord! wordt gefinancierd door Stichting DOEN en de Mondriaan Stichting. De eerste editie van Play Noord! vindt plaats tijdens Niemandsland, een driedaags evenement over het braakland Overhoeks rond dromen van schrijvers en projectontwikkelaars, buurtbewoners en kunstenaars. Met verhalen, film, muziek, fotografie en eten. Meer info over Niemandsland op www.tolhuistuin.nl
Play the City! is een international stadspel programma. De eerste locatie was Istanbul [2010]. Volgende spellocatie is Binckhorst, Den Haag, [2011].

Voor de redactie
Voor aanmelding om te spelen of kijken mail naar info@theresponsivecity.org
Voor toelichting bel met Ekim Tan op 06 4141 5959

Iedereen met (tijdelijke) plannen mag mee doen
Iedereen met (tijdelijke) plannen voor Overhoeks, Van der Pekbuurt en Buiksloterham mag mee doen in Play Noord!, het simulatiespel dat researcher/ontwerper Ekim Tan en haar bureau TReC ontwikkelde voor het plannen en transformeren van steden. Het spel simuleert complexe situaties op het gebied van stadsplanning. Het combineert de kennis vanuit verschillende disciplines, en brengt zoals zelden gebeurt alle spelers bij elkaar – de autoriteiten, de ontwikkelaars, de architecten, de onzichtbare spelers, de toekomstige bewoners en de buren. 

Games, social media en zelf-organisatie bij elkaar
We brengen de spelers bij elkaar, drie dagen lang: van ING Vastgoed tot Peter van de Ranonkelkade, van projectbureau Noordwaarts tot Amina de kleine visser. De inzet is hoger dan het spel alleen: nieuwe aandacht voor de tijdelijke invulling van stedelijke vernieuwing die stokt halverwege ontwerp en realisatie zorgt ervoor dat gemeente, ontwikkelaars, ontwerpers, architecten en bewoners in samenspraak tot betaalbare alternatieven komen. Play Noord! biedt hen nieuwe tools door elementen van games, social media en zelf-organisatie bij elkaar te brengen. Voor de stad betekent deze nieuwe aanpak levendigheid in plaats van braakland. Voor ontwikkelaars een pauze om tot nieuwe modellen te komen. Voor jonge architecten de ruimte om al doende hun ideeën aan de praktijk te toetsen. En voor buren en bewoners het mede-eigenaarschap van een gebied waar ze dagelijks op uitkijken en doorheen lopen.

TReC & PLAY THE CITY FOUNDATION IN AMSTERDAM NOORD

We just moved our office temporarily to Jasmijnstraat 4 in Amsterdam Noord to realize World of Citycraft [WOC]. WOC will bring all parties together in a game house to systematically register all  projects, ideas, ambitions on Kop van Noord, one of the most central sites of Amsterdam, the capital city of the Netherlands.


KOP VAN NOORD

While conducting our field work in Amsterdam, we realized the wasteland of Overhoeks [a high end housing development on hold due to financial crisis] needs to find new links to Buiksloterham [an industrial port area in transition] and Van der Pekbuurt [almost 100% social housing neighborhood]. We named this urban trio [Overhoeks, Van der Pekbuurt and Buiksloterham] Kop van Noord, after a long hesitation over ‘Kaap de Goede Hoop’ proposed by one of our Think Tank members, Willem Velthoven.

Thus first case for WOC will become Kop van Noord. What will be the next life of former Shell area, Ymere’s social housing neighborhood and a former industrial port? Will creative industries take over, as Richard Florida often advocates? Or will the existing industries and social housing continue their existence? Will there be more individual entrepreneurs with diverse housing and working dreams? Northern side of Ij is in search of its future ‘bestemming’. World of Citycraft games take these urban questions as its background. Overhoeks a high-income housing neighbourhood hit by the crisis, Buiksloterham a mixed-use urban zone to be developed by ‘particulier opdrachtgeverschap’ and Van der Pekbuurt a social housing neighbourhood facing dynamics of gentrification delivers an interesting complexity to be dealth with diverse interactive city games.

WORLD OF CITYCRAFT GETS INVITED BY TOLHUISTUIN

The city game World of Citycraft is a tool for supporting collaborative city making. We develop this as a method to be applied in different sites, such as Amsterdam Noord and Binckhorst in the Hague.

Earlier in 2011, the artistic director of Tolhuistuin*, Chris Keulemans invited us to research and design a game over the wasteland in the middle of Amsterdam Center, the north side of the Ij river. The director was convinced Play the City was what this site required after learning about our Istanbul city design game called Yapyasa. Our team visited the wasteland first time on an ice-cold snowy day in February 2011.

Soon TReC team was also convinced that applying the Play the City game method to collect systematically ideas, energies and entrepreneurs around the wasteland is not only necessary, but also this city gaming tool can support alternative ways for co-creating Dutch cities in the 21st century. Please read on our temporary office in Van der Pekbuurt, observations on Amsterdam Noord and our digital and non-digital game developments.

*The Tolhuistuin is Amsterdam’s newest cultural playfield for music, (performance) art, cuisine, academia, film, dance, debate & people. It’s a venue, a summer festival and an unconventional collection of (cultural) organizations all based in Amsterdam-Noord at the Overhoeks site opposite Central Station.

WORLD OF CITYCRAFT’S THINK TANK TEAM

Well-respected experts in the fields of governance, gaming, new media, planning and design have been supervising us in the creation of the World of Citycraft [WOC].

WOC Think Tank Team involves Jacqueline Tellinga, [project leader of the Homeruskwartier in Almere], Prof. Juval Portugali [TU Delft], Ute Schneider, [urban designer and director KCAP Zurich], Olof van de Wal, [director of knowledge institute for urban renewal KEI], Zef Hemel [Director DRO], Steve Elbers [program manager Stichting Doen], Willem Velthoven [founder of Mediamatic and initiator of many social media based cultural events], Klaar van der Lippe and Bart Stuart [artists Leren Spelen] and Chris Keulemans.

Meetings held sofar helped in connecting to relevant projects from the practice such as Homeruskwartier in Almere, Smallingerland’s Wij Bouwen een Wijk as well as notice main challenges of the process such as trust building and low threshold interfaces for the inclusion of larger crowds. Last meeting with Chris Keulemans [Tolhuistuin] and Zef Hemel [DRO] helped the team to define the boundaries of the case study better. Read more on our blog items Tolhuistuin invites World of Citycraft and Kop van Noord.

STICHTING DOEN GRANTS START SUBSIDY FOR THE WORLD OF CITYCRAFT

Stichting Doen grants TReC with a start subsidy for developing World of Citycraft [WOC], a method using serious gaming for negotiative and interactive planning and design. After winning Kom Je Ook? 6 pitch organized by Mediamatic, within the framework of WOC, we have already started building online and offline citymaking communities in Amsterdam Noord.

SELF MADE CITY IN STRIJP S

In Strijp S, TReC gave a design workshop to a group of professionals and TU Eindhoven students during the Self-Made City Event. During the day, Ekim Tan and Cristina Ampatzidou introduced a process based design approach where participants role played in the existing Dutch city making procedures as well as in the the ’self-made city’. The group discussed behaviour differences of diverse players in these two models. Such approach will be utilized in TReC’s latest project World of Citycraft; a negotiative interactive citymaking method using serious gaming in Amsterdam Noord.
-The event was sponsored by Atelier Dutch and KuiperCompagnons.

YAPYAŞA WEEK ISTANBUL

TReC organizes successfully one-week-test-drive of the responsive city game YAPYAŞA in Istanbul. For latest news on YAPYAŞA please follow us on facebook.

The interactive design game was tested 3 times with a wide participation of ULI [The Urban Land Institute], neighborhood organizations of Kartal, Sariyer and Arnavutkoy, IMP [Istanbul Metropolitan Planning and Design Center], private planning and design companies, activist NGO’s, city’s Urban Transformation Center, interested academics and Istanbul Planners Association during 27 September-02 October at Amber Platform.

While YAPYAŞA did prove itself to be the right interactive format to playfully negotiate/design on a very painful subject such as urban transformation in Istanbul, we found the chance to finetune the rules of the game, the time frames and our strategies to collect the right players around a ‘game table’. 3 game sessions were accompanied by a rich selection of lecture series on Istanbul and interactive design by Pelin Tan, Demet Mutman, Yasar Adanali, Burak Arikan and Erdem Dilbaz, Willem Velthoven and Ekim Tan.

During and after the week YAPYAŞA met a satisfying interest of the media such as Radikal, Yeni Mimar and Akbank Sanat Haritasi as well as planning and cultural organizations such as IMP [where the YAPYAŞA game can be played currently], Alan Istanbul as well as Depo. In Spring 2011 YAPYAŞA will travel back to TU Delft, [to the base where its first ideas were born 2 years ago.]


At the end of the week, TReC carried YAPYAŞA to the public space to play with Istanbul’s citizens.

YAPYAŞA was made possible by
BKVB [Art Beyond Borders]
SFA [Stimuleringsfonds Architecture]
Dutch Consulate in Istanbul

Urban Forum
November 2010

TReC joins Brussels Urban Forum to present her responsive city-making approach and expand her network with urban gardeners, cyclists, DIY-ers, urban planners, kitchen chefs and IT-ers. Invited by City Mine[d], TReC comes together with 30 initiatives from 13 European cities, in an Urban Platform in November 2010, to exchange and show their relation to big challenges, present their approach and inspire people to action. Istanbul’s local initiatives are:
SOLIDARITY STUDIO
PLATFORM OF SARIYER NEIGHBORHOODS ASSOCIATIONS
1HOPE ASSOCIATION
STREETS BELONGS TO US ORGANIZATION

Test Drive YAPYAŞA
October 2010

TReC runs test drives of YAPYAŞA in Istanbul. YAPYAŞA is an interactive real-time real-agent role-playing game, taking place in Istanbul’s 3 neighborhoods, in 2011 in the Netherlands it will be released as World of Citycraft. For latest news on YAPYAŞA please follow us on facebook.

World of Citycraft
September 2010

TReC wins the Juryprize with WOC -World of Citycraft at ‘Kom je ook? 6 organized by DOEN Foundation and Mediamatic. The concept of ‘city-making via games’ is based on TReC’s former project YAPYAŞA/Istanbul. With WOC, the analog gaming approach developed in Istanbul will be married to the digital world of the social media. To realize this dream, a dream team comprised of scientists, artists and architects already started the WOC-Think Tank. [Ekim Tan, Harmen van de Wal, Elke Uitentuis, Wouter Osterholt and Mario Campanella]

Park Lingezegen
August 2010

TReC [Ekim Tan] lectures on ‘cities can be designed via games’ in SummerSchool Lingezegen to talk. Henk Oosterling, Tom Matton, and Christopher Dell are other invited lecturers who focus on themes such as collective intelligence and design by improvisation. For further information please click here.

PLAY THE CITY ISTANBUL

PLAY THE CITY yeni kent uretme/ ve kent donusturme pratiklerini kent simulasyon oyunlarini araciligiyla kent tasarlama projesidir.
Asagida proje ile ilgili olarak TReC [Ekim Tan]‘in Yeni Mimar‘da yayimlanan makalesini bulabilirsiniz.

“ Ciddi oyunlar ya da birlikte canlandırma yolu ile kent tasarım projeleri öncelikle iki şeyi aynı anda yapabiliyor:
1. Ortak karar alma,
2. Alınan kararların anında fiziki mekanda görüntülenmesi.

Alıştığımız kent oluşturma pratiklerinde insanlar bir araya gelip tartışırlar. Bu sürecin farklı aktörlerinin gidebildikleri en ileri nokta, bir atölye çalışması olabilir ve burada birlikte sözel kararlar alınmaya çalışılır. Ancak çıkan kararlar görselleştirilemez. Diğer bir deyişle aktörler, alınan kararların fiziksel mekana tercümesini çoğu zaman yapamaz. Birlikte kararlar verilir, kağıtlara yazılır ancak bunun uygulamaya dönüşmesi noktasında, yapılan tartışmadan çıkan sonuçların nasıl plana aktarılacağı tasarımcının yorumuna bırakılır, ki tam da bu yüzden katılımın önemli unsurları olan açıklık ve karşılıklı güvende sarsılmalar olur. Yapyaşa ile yapmaya çalıştığımız, çok daha birebir bir çalışma. Öncelikle beraber karar veriyoruz. İkincisi de verdiğimiz kararların nasıl bir fiziksel çevre üreteceğini de 1/100 ölçekli bir kent maketi etrafında berabarce deneyerek üretiyoruz.

Elbette kent simülasyonunun planı ürettiğini, bunun sonucunda çıkanın birebir uygulanacağını iddia etmiyoruz. Oyunun sonuçları (ki farkettiyseniz Yapyaşa’nin sonsuz olasılıklı sonuçlar üretme kapasitesi var) aktörlerin önemli buldukları parametreleri ortaya çıkarmak. Bu parametreler bina yoğunluğu, kamusal mekan ya da kat yüksekliğiyle ilgili olabilir.

Yapyaşa’yı yaratmaya aslında bundan bir yıl önce proje ortağım ve aynı zamanda TreC üyelerinden Hans Vermeulen ile, katıldığımız İstanbul Inura Konferansı sırasında karar verdik. Konferans programında dönüşümün tüm aktörleri bir araya geliyormuş gibi görünse de aslında pratikte biz, bariz bir iletişimsizlik ve hatta kutuplaşma gözlemledik. TOKİ’den mahalle derneklerine kadar tüm dönüşüm oyuncuları diğer aktörlerle bir araya getirilmeden monolog halindeki mesajlarını verip salondan ayrılıyorlardı. Ve gerçekten de konferans gibi eski moda ve dolaylı ortamlar bu aktörlerin etkileşimi için doğru platformlar değiller. Doğru ve verimli iletişim icin karşılıklı etkileşmenin çay aralarındaki tanışmaların ötesine geçebildiği bilinçli ve tasarlanmış metodlar gerekiyor. Ciddi kent oyunları tam da bu amaç icin ideal ortamlar, Biz ayrıca oyunda olabilecek kutuplaşmaları kırabilmek için, rol oynamayı daha ileriye götürerek, katılımcıların normal hayattaki pozisyonlarının tam tersi bir rolü oynamalarını istedik. Farklı rolleri oynayarak, birbirilerini daha iyi anlayıp, karşı tarafın şart ve argümanlarını anlamalarını istedik. Örneğin bugün dönüşüm geçiren bir mahallenin sakini olan katılımcımız, belediye başkanı rolünü üstlendi ve evi yıkılacakken dönüşümü savunur, gerekçeler üretir oldu. Bizim için bir kerelik diğerinin rolüne bürünmesini, örneğin bir belediye başkanının kısıtlı bir sürede bir işi gerçekleştirmek zorunda olduğu vb durumları düşünmesini sağlamak önemliydi.

Tabii bu projenin amacına ulaşabilmesi için planlama sürecinin tüm aktörlerinin bir arada olmasıyla gerçek bir buluşma sağlanması gerekiyor. Bu noktada ben katılımı tam kadro olarak gerçekleştiren özellikle yerel aktörlere buradan yeniden teşekkür etmek istiyorum. Arnavutköy Merkez mahallesi, Kartal Yunus Mahallesi ve Sarıyer mahalleler platformu yerel belediye temsilcileriyle oyuna katıldılar. Ancak İBB Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, TOKİ ya da İMP gibi sürecin başından beri bizimle iletişimde olan, böyle bir projeye ihtiyaç duyduklarını ve ellerinden gelen desteği vereceklerini belirten taraflar ne yazık ki oyun zamanı masalarındaki işleri bırakıp gelmediler. Bu anlamda umarız Yapyaşa, İstanbul ve Türkiye için bir başka kaçırılmış fırsat olmaz.

Umarız artık dönüşümün aşağıdan ve yukarıdan hareket eden tüm aktörleri bu davanın hepimizin ortak davası olduğunu ve beraberce ortak akılla hareket etmemiz gerektiğini, birbirimizden ürkmeden defalarca deneyerek doğru iletişim yolunu bulmamız gerektiğini ve hepimizin aynı gemide olduğunu farkederler.

Biz, TreC olarak diğer taraftan Yapyaşa’nin Hollanda ayağı ‘World of Citycraft’i üretmekle meşgulüz. Türkiye’den farklı olarak orada ürettiğimiz ciddi oyunlara belediyelerden talep geliyor, çünkü orada uzmanlar planlamayı insanlarla beraber yapmak zorunda olduklarının farkındalar. Orada yapılan planlarda kentlerin cansız, sıkıcı olması gibi sorunlar olduğu için kentlerin daha organik olmasına çalışıyorlar. Kenti sakinlerinin üretmesinin öneminin farkındalar. Aralarında belediye çalışanlarının da olduğu katılımcılar tüm aktörlerle önce yüzyüze gelip anketler yaparak, ardından oyundaki aktörleri biraz da kendileri modelleyerek, bu işe ciddi bir zaman yatırımı yaparak bunu hayata geçiriyorlar. Araştırmadan planlamaya, aylarca devam eden bir süreci, biz İstanbul’a da getirmeye çalışıyoruz. Bizim için önemli olan bundan beş sene sonra da olsa, birilerinin bu projenin hassasiyet ve önemini görmeye başlaması.

New Collectivity

For this year’s summer edition of French-English bimonthly magazine L’Architecture d’Aujourd’hui ['A'A'],TReC published an article ‘On Collectivity’. This article is based on the theoretical work of Ekim Tan and Diana Ibáñez López’s observations on Cairo. Download the full article here.

Published alongside established theorists such as Alain de Botton, Aaron Betsky, Saskia Sassen and ‘A’A’ guest editor Winy Maas, TReC discusses the emergence of a new urban collectivity under the umbrella of ’Uncertainty’, the theme of ‘A’A’s # 378 issue, guest edited by MVRDV and The Why Factory.

TReC hopes to foment the ongoing discussions around the theme of democratic urbanization and new forms of collective action through PLAY THE CITY - a series of ‘urban simulation games’ to be launched in Istanbul during September 2010.

TReC in Copenhagen
May 2010

TReC delivers a scientific paper on architectural competitions and responsive city games ‘Construction Matters: Managing Complexities, Decisions and Actions in the Building Processs’ conference.

1st Prize in Temporary City
April 2010

TReC [Muge Yorganci] wins 1st Prize in the Temporary City Istanbul design competition with her team.

PLAY THE CITY’s Partners
February 2009

TReC gets selected by SFA Stimuleringsfonds Architecture to apply for ‘International Projects’ Fund. Art Beyond Borders of BKVB, and later the Dutch Consulate in Istanbul financially supports PLAY THE CITY.

Mapping Cairo
October 2009

TReC-airo maps the dynamics of urban densification in Cairo.

PLAY THE CITY
September 2009

TReC created PLAY the CITY, an Istanbul-Netherlands based think-do program until 2012, focusing in the field of democratic city making.

IABR 2009-EURASIAN INFORMALITY
September 2009

Eurasian Informality and Gecekondu exhibited in IABR International Architecture Biennale Rotterdam. For more information please check our posts: Eurasian Informality and Gecekondu.

TReC in Het Oude Westen
August 2009

Municipality of Rotterdam/Rotterdam Architecture Academy
Transformation simulation of a 19th century central residential neighborhood, today inhabited by 70% immigrant residents.

During the Open City Master Class organized by Rotterdam Architecture Academy, TReC facilitated self-organization of The Ultimate Oude Westen Block by simulating her residents as designers of their environment.

The Responsive City Workshop
October 2008

Almere Haven- Istanbul By INTI [International New Town Institute]

Play the City Foundation wins the Juryprize with WOC -World of Citycraft at ‘Kom je ook? 6 organized by DOEN Foundation and Mediamatic. The concept of ‘city-making via games’ is based on TReC’s former project YAPYAŞA/Istanbul. With WOC, the analog gaming approach developed in Istanbul will be expanded to the digital media. To realize this, a dreamteam comprised of scientists, artists and architects started first WOC-think-tank meetings already. Team members are Ekim Tan, Harmen van de Wal, Cristina Ampatzodou, Ioli Pristina, Mario Campanella. The text below is from WOC’s pitch speech:

The future of city-making is human-centric. With failed topdown schemes of Le Corbusier, Cornelis van Eesteren and others, we witnessed downsides of the state-driven urbanism. With vastgoedfraude, we witnessed downsides of the market-driven urbanism. While cities in reality are made for and by people, city technocrats and bureaucrats never made the real peace with human-driven city-making. It is time for us city designers to identify this and re-define our role before it is too late. We think, in the 21st century, the future of city-making is human-driven and games* are the right medium of such urbanism.

For the clarity of term game, by World of Citycraft, we as TRecC, do not refer to video games such as ‘Simcity’, or not to city simulation games such as ‘Specefighter’ or not to board games such as ‘Settlers of Catan’. World of Citycraft is an interactive real-time real-agent city generation game. World of Citycraft is the medium to craft a city besides decision making and designing. Citycraft is dependent on the individual agents and evolving local decisions based on real urgencies and needs more than the artificial and stylistic obsession of designers and/or planners.
How are games the right medium for city-making?
1.Games can be used as constructive participation tools.
Games provide players an open platform to generate cities in an interactive and negotiative way.
However, traditional participation tools we have today such as inspraakavonden are destructive more than they are constructive. They carry negative vibes as people get together as they oppose to a future plan where they feel under-represented. Just as spraakavonden many participation tools carry the paradox of trying to become bottom up, but they mostly are initiated by top down bodies. 
Games can bring bottom up and top down bodies together and facilitate them to create together.
2.Games can allocate thousand of agents [people as city-makers].
Not only limited number of city planners, investors and private developers but also every citizen who wants to have a say on his own environment can be part of the city-making.
3.Games allow decision-making and physical designing simultaneously.
We believe games are the new drawing boards and conference rooms of the urban planning profession. Playing the game is designing and deciding the city at the same time.
4.Games stimulate and facilitate the collective intelligence.
The creativity in city-making can only emerge from the open effective interactions of vast amount agents. No genius designer or group of designers can draw a plan from their drawing table. The rules to generate a city however can be developed via the game by bottom up and top down players, or better from their collective intelligence.
5.Games suggest a system of dynamic rules and orders as opposed to frozen building rules and regulation.
Games provide the right interface to test new rules or abolish old rules that strangle changing urban dynamics. For example one can question why in Almere the city does not get more densely built along the bus line or bus stops if the city has ambitions to become the most sustainable city of the Netherlands, or just as it happens in Curitiba. Games can give the possibility to simulate what would happen in Almere if her inhabitants were allowed to re-densify their cities.
6.Games are the right medium to connect the virtual world to real and back to virtual again.
We are in an era where our virtual world is becoming as rich as our ‘real’ life. Most of the city agents are active in populating the virtual worlds such as facebook, linkedin, foursquare… While games are perfect tools to links those worlds, existing city planning tools are blind to the virtual worlds and the possibilities they offer.

What will World of Citycraft achieve? And Why?
World of Citycraft will bring an informal quality to the public domain in a time where the formal, image-driven quality cannot be sustained anymore. It also enables a more direct relationship between private parties, entrepreneurs and their desire to realize real estate in a time where processes seem to be endlessly long and opaque. The most important reason to introduce a participatory urban planning is the creation of a transparent planning process that enables citizens to react on early initiatives instead of leaving them to protest at “inspraakavonden”.

Who is World of Citycraft’s target groep?
Everybody involved in urban generation. In other words every citizen who wants to have a say on his own environment, every project developer and entrepreneur with an idea, and all municipal urban planners.

What makes World of Citycraft innovative?
The idea of applying such a direct, open and interactive tool as World of Citycraft into official policy making processes is the innovative dimension of this project. Games have been used as a way to channel competition, to find thrills, to educate and or to simulate situations. We propose to use games to influence the official procedures of city-making.

Why is 2.0 important for World of Citycraft?
To ensure that The World of Citycraft is not a toy for city planners, developers and investors but an open city-making tool that can be played, evolved and utilized by everyone who feels responsible for the environment they inhabit. Web 2.0 will help us involve such responsive and responsible inhabitants in the game.

2 Responses to “WORLD OF CITYCRAFT WINS ‘KOM JE OOK?’ 6”

  1. theresponsivecity » Blog Archive » WOC CHOSES AMSTERDAM NOORD AS A TEST SITE Says:

    [...] projects together around a city game to generate future scenarios. The city vision game is called World of Citycraft [WOC]. WOC is using games to design the city. We combine real-time and digital media to address the [...]

  2. Yes, That’s a nice Urban Data Visualization. So what? Says:

    [...] in the design process), Tan has designed a number of city games. Currently she is running World of City Craft in Amsterdam Noord. World of Citycraft is an interactive real-time real-agent city generation [...]

Leave a Reply